DE WERKING VAN ROPTROTHERAPIE

Roptrotherapie - wat is het?

Roptrotherapie is een methode die diepe, dwarse frictie toepast om musculoskeletale verhardingen los te werken. Deze methode heeft zijn oorsprong in Japan en werd in België geïntroduceerd en wetenschappelijk onderbouwd door wijlen de dr A. Farasyn. 


Musculoskeletale verhardingen

De spierverhardingen (of spierverklevingen) die met roptrotherapie behandeld kunnen worden noemen we ook myogelosen of fibroseringen. Ze komen veelvuldig voor in de nek- en schouderregio (= trapeziussyndroom), tussen de schouderbladen, in de lange rechte rugspieren, in de bilspieren, hamstrings en kuitspieren.

Deze verhardingen kunnen ontstaan door overbelasting, aanhoudende stress of een spierverrekking.

Hoe gaat men te werk?

Dankzij het gebruik van de roptron kan men diep op de verharingen inwerken. Veel dieper dan dat manueel kan.

Initieel wordt dit vaak als pijnlijk ervaren (omdat de verkleefde vezels losgetrokken worden) en kunnen er blauwe plekken en stramme spieren optreden kort na de behandeling. Ook vermoeidheid kan voorkomen omwille van het vrijkomen van afvalstoffen die zaten opgeslagen in de verhardingen.

Ondanks deze (lichte en tijdelijke) bijverschijnselen is het zo dat roptrotherapie vrij snel een blijvend resultaat geeft. En dit omdat rechtstreeks wordt ingewerkt op de fysieke oorzaak van de klachten.